Multă lume știe că alerg între job-ul corporatist și pasiunea pentru vopsele și culori ce devine încet o afacere de familie. E clar că aș avea nevoie ca zilele să evolueze de la 24h la 48h. Sau 72h.
Am refuzat multe proiecte tocmai din acest motiv.
Și totuși…la un moment dat a apărut cineva foarte hotărât. Mic și hotărât. Cineva cu o bibliotecă foarte mare și care avea și mai putin timp decât mine. Drept urmare, am făcut o cruce și-am zis: ok. Să vopsim.
M-am apucat. Au fost momente de bucurie. Au fost momente de grija. A fost multă oboseala (cuvântul cheie este mare, bibliotecă mare – 5 corpuri de 3,50m pe 2,15m cu adâncime de 0,50m pe un perete întreg într-o cameră mică). M-am întins pe aproximativ o lună (de fapt o lună și jumătate) pentru că mergeam după program la vopsit câteva ore, plus ceva sâmbete și vreo 2 zile de concediu.
Dar te scutesc de amănuntele neinteresante.
Vreau doar să-ți povestesc etapele și cam ce am învățat din acest proiect.
Dacă ai chef să te apuci de așa ceva…poate te ajută 😊
Au fost 5 corpuri, la care am agreat să vopsim și lateralele interioare, chiar dacă nu se vedeau.
Cele 5 corpuri au fost prinse între ele pentru stabilitate cu niște șuruburi mari. Le-am desfăcut cu soțul meu și am împrăștiat prin cameră corpurile astfel încât să am acces la toate lateralele.
Am descoperit ceva mucegai între câteva din ele. Nu mult,
structura nu era afectată, dar mi-a fost clar că a fost foarte bine că le-am desfăcut. Așa că chiar dacă nu vrei să vopsești zonele ce nu se văd, e bine să demontezi și să cureți totul foarte bine. Am șters cu laveta umedă cu sapun de vase până a fost foarte curat totul, am limpezit cu laveta umedă apoi am dat și cu alcool tehnic insistând pe zonele pe care fusese mucegai.
Am lăsat peste week-end să se usuce foarte bine cu calorifer la maxim și aerisire intensivă (era început de aprilie friguros).
Am dat apoi două straturi de Kvistlack, blocator de tanini, pentru a nu “rasari” pete prin vopseaua pe bază de apă – lemnul face uneori surprize de genul acesta.
M-am apucat de vopsit. Am dat primul strat de Annie Sloan Svenska Blue fără să diluez, la al doilea am diluat cam 10%. Le-am dat în două zile consecutive.
Am făcut foarte bine că am dat cu Kvistlack, iar asta am descoperit ulterior la o laterala unde au apărut două pete mici după primul strat de vopsea. Am revenit pe locul respectiv cu Kvistlack și apoi am continuat vopsirea.
Era aproape perfectă acoperirea, dar la stratul trei am simțit nevoia de altceva. Era prea mult încă un strat de vopsea, dar prea devreme pentru strat de finisaj. Așa că am amestecat proporții egale de vopsea și lac mat Annie Sloan și am diluat cu puțină apă până când mi-a plăcut cum se lucrează. Acesta a fost stratul trei și deja a început să arate super. După încă o zi am dat stratul 4 cu lac ușor diluat cu apă. Fiecare strat a fost dat în câte o zi.Am ales să finisez cu lac, deși sunt fan ceară, din cauza mucegaiului găsit. Lacul este mai rezistent la umezeală și am preferat să fiu prudentă.
Apoi am început să vopsesc comoda, pe care între straturile de vopsea am folosit-o și ca blat de lucru pentru ușile pe care le-am desfăcut pe rând și le-am vopsit pe orizontală.
La comodă au fost aceleași etape: două straturi de kvistlack, două straturi de vopsea, un strat de vopsea cu lac, apoi strat de lac. Comoda a fost decorată și cu un transfer superb floral de la IOD, Painterly Florals, după aplicarea căruia am mai revenit cu 2-3 straturi de lac diluate.
Au fost in total 7-8-9 straturi pe fiecare metru pătrat finisat cu lac.
Să-ți mai spun că doar lateralele bibliotecii aveau 10mp? Fă un calcul 😊
Au fost și două uși cu geam la care am vopsit și interiorul dulapului. Ușile am preferat să le iau acasă să le pot desface și vopsi în tihnă. Geamul era fixat cu niște șipci foarte fine, prinse în ținte. Am desfăcut tot și am vopsit integral. Atenție, geamul se poate sparge ușor la montajul înapoi. Acum știm și noi asta.
E de reținut că balamalele nu se vopsesc, fiind o vopsea groasă, texturată, ar îngreuna mult montajul la loc, plus că vopseaua nu rezistă pe balamaua metalică la mișcări de închis deschis. La fel, nu-ți recomand să vopsești lateralele sertarelor. E posibil să nu le mai poți monta la loc.
Între aceste etape am început să mai scot și din ușile dulapurilor pentru a le vopsi pe orizontală, pentru că este mult mai ușor. Am protejat balamalele cu bandă adezivă de hârtie. Îți recomand o bandă adezivă rezistentă și ușor elastică, ce aderă bine la suprafață. Dacă nu e rezistentă o vei scoate greu de pe suprafață după impregnarea cu vopsea, se va rupe fâșii și vei fi nevoit să te chinui s-o extragi din zonele greu accesibile. Dacă nu este ușor elastică și nu se lipește bine nu vei putea să o mulezi ok pe suprafețe neregulate și va pătrunde vopseaua sub ea – iar asta înseamnă chin la final cu retușuri și altele.
Fețele ușilor le-am finisat cu ceară transparentă și am subliniat structurile în relief cu ceară metalizată cupru, ambele Annie Sloan. Iubesc ceara!
Muchiile ușilor le-am finisat cu lac pentru rezistență. Fiind mobilier de lemn vechi existau unele uși la care se mai lăsau din balamale, acestea au fost strânse și aranjate, dar pentru un timp asta a presupus închidere ușor forțată a unor uși. N-am vrut să risc să apară zgârieturi.
Știi ce-am mai testat cu succes? Am adus în același ton cu restul mobilierului balamalele și mânerele metalice cu ceară metalizată. Atât. A fost simplu și extrem de eficient și m-a salvat de o grămadă de chin și cheltuială.
N-a fost nevoie să vopsesc mânerele, n-a fost nevoie să le schimb, doar le-am dat cu ceară cupru și le-am armonizat complet cu restul. După 24 de ore ceara a fost uscată perfect și le-am putut monta pe poziție. La fel, la balamalele care băteau în auriu închis le-am dat o tușă cu aceeași ceară cupru și au fost ce trebuie. Simplu și rapid.
Am crezut că termin cu totul înainte de Paște, dar…clienta mea m-a rugat să vopsesc și interioarele dulapurilor, chiar dacă nu stabilisem așa de la început. A spus că e prea frumos exteriorul și interiorul nevopsit o deranjează vizual destul de mult. Mi-a venit inițial să plâng, dar m-am scuturat și după Paște m-am apucat de treabă. Dacă tot îi placea atat de mult cum iese, măcar să-i placă până la final. Am finisat interioarele tot cu lac, pentru rezistență la zgâriere.
Am folosit materiale (pentru peste 50mp în total) astfel:
5 – 5 1/2 cutii vopsea Annie Sloan Svenska Blue
3 cutii de blocator de tanini Kvistlack
2 cutii de lac mat Annie Sloan
cam ½ cutie de ceară transparentă Annie Sloan 500ml
puțin dintr-un tub de ceară cupru
bandă scotch hârtie
hârtie abrazivă 220-240
burete abraziv fin Annie Sloan
pensule mici plate Annie Sloan, ceva pensule de pictură pentru retușuri fine
pensula de ceară pentru aplicare și bucăți de bumbac pentru șlefuire
Dacă nu vopseam interioarele dulapurilor și nici lateralele ce nu se vad aș fi folosit mai puțin de jumătate din cantitățile de mai sus. Și aș fi terminat în mai puțin de jumătate din timp.
Asta ca să știi dacă te apucă cheful de transformări prin casă.
Nu pot să-ți dau un timp anume în care am lucrat efectiv, pentru că în intervalul de 6-7 săptămâni de la început la final am lucrat cu pauze mai mici sau mai mari.
Cred că în două săptămâni de lucru aș fi finalizat lejer tot dacă lucram program normal. Așa însă a fost cam o lună cu 2 până la 5 ore pe zi.
A fost foarte important pentru mine să las timp de uscare suficient între straturi, astfel te asiguri că vopseaua va căpăta rezistență. La fel, e important ca după finisare suprafețele să fie protejate 2-3 săptămâni, chiar dacă par gata, materialele încă lucrează, și e bine să le oferim timp.
Așadar recapitulăm:
-curățare/degresare foarte bună
-eventuale reparații cu chit unde este necesar
-aplicare de blocator de tanini
-un strat de vopsea direct din cutie
-încă 1-2 straturi de vopsea diluate 10-15%
-finisaj cu lac sau ceară
-eventuale antichizari, decorari, etc
-dacă aplici transfer, lac înainte și 2-3 straturi diluate după
-retușuri finale
-enjoy 😊
Dacă ai un proiect mare sfatul meu este să lucrezi cu culoarea standard, astfel orice intervenție ulterioară pentru retuș este simplu de făcut. Chiar dacă îmi place să mixez culori foarte tare, în situații de acest gen este mult mai sigur să iți alegi o culoare de pe paletar.
Iar dacă mobila ta veche nu îți mai aduce bucurie, dar este în stare bună…nu ezita și vopsește-o: te vei bucura de proces, te vei bucura de aspectul final și vei scăpa mult mai ieftin decât dacă apelezi la cineva să facă asta. Dacă lucrezi cu vopseluri bune și ai și suport specializat, totul e simplu și distractiv.
Eu sunt aici, tu ce mai aștepți?
Comments