G-GCJ1M66PWW
top of page

Povestile din spatele pasiunii

Despre vopsirea faianței și gresiei

        



Vopsirea faianței și a gresiei este un subiect des discutat pe grupurile dedicate recondiționării sau pe cele de amenajări interioare.

        Pentru că am vopsit baia de la atelier în vara lui 2024 și este o recondiționare de succes, m-am gândit să-ți povestesc despre pașii lucrării și materialele folosite. Dacă te apucă cheful de treabă, vei găsi aici un ghid care, sper eu, te va ajuta.


Motivul recondiționării a fost aspectul trist pe care baia noastră îl avea la momentul respectiv: gresie și faianță veche, un albastru marmorat, cu câteva plăci crăpate, pereți coșcoviți cu niște crevase de aproximativ un centimetru ici colo. Plus un spațiu mic, dar foarte înalt.

      




Asa ca în partea de sus a camerei am reparat grosier crăpăturile pereților, am aplicat structură în relief cu gletul fin de la Spectra, cu ajutorul unei gletiere venețiene și cu niște șabloane 3D.

Culoarea aplicată pe perete a fost un Annie Sloan Wall Paint French Linen mixat cu Original, iar structura am scos-o în evidență cu puțin Canvas (tot vopsea de perete).



Tavanul l-am vopsit cu Aubusson Blue și am creat și o bordura cu aceeasi culoare pentru a mai tăia din înălțimea camerei (are peste 3m înălțime). Am folosit o banda de izolare, dar la final rezultatul nu era tocmai satisfăcător, așa că am mascat defectele cu foiță aurie aplicată într-un zig-zag. Da, uneori mai și improvizezi pe parcurs.

La vopsirea faianței am curățat foarte bine suprafața cu produse de curățenie, am lăsat să se usuce, apoi am aplicat cu pensula un grund Montoprimer. Acesta ajută la aderență, la rezistența în timp a suprafeței, dar a și economisit un strat de vopsea diminuând din diferența de culoare (de la albastru închis la crem).

A doua zi am aplicat două straturi de Annie Sloan Chalk Paint Country Grey, cu aproximativ 5-6 ore între straturi.


Este de reținut că timpii de uscare sunt cu atât mai lungi cu cât suprafața este mai slab absorbantă, Desigur că și vremea ne impactează: vara vopseaua se usucă mult mai ușor decât iarna, iar atmosfera uscată de afară ne ajută la o uscare rapidă. Dacă avem un proiect într-o perioadă cu multă ploaie, uscarea se va face mult mai lent.


Pe unul din pereți am decorat cu ștampile de la IOD – aici este de reținut că este un pic mai dificil de decorat pe verticală, dar nu e imposibil.


După 24 de ore putem să facem sigilarea cu lac aplicat în minim două straturi, aplicate la 3-4 ore distanță. Din nou, cu cât este suprafața mai puțin absorbantă, cu atât funcționează mai bine sigilarea cu lac. Iar în baie, lacul este cu atât mai indicat, pentru a putea curăța cu o lavetă umedă sau cu mopul la nevoie.

Am ales lacul mat de la Annie Sloan pentru că mi-am dorit un finisaj mat, dar tu poți alege și unul satinat sau lucios. Să nu uităm de timpii de maturare de 2-3 săptămâni, perioadă în care suprafața este bine să fie cât de cât menajată.


Pe gresie, modul de aplicare a fost aproximativ similar, doar că după sigilarea cu lac am mai făcut și o ștampilare cu vopsea (același Annie Sloan Chalk Paint în culoarea Aubusson Blue), apoi am mai aplicat două straturi de lac. Ștampila folosită este modelul Cubano de la IOD, din păcate un model ce nu se mai produce.



Este de reținut că în tot acest timp baia a fost folosită, cu mici precauții legate de uscarea straturilor. Nu am creat nici un fel de mirosuri neplăcute, deoarece toate produsele sunt pe bază de apă, iar uscarea s-a făcut destul de rapid căci proiectul a fost pus in practică la începutul verii.



Între timp noi spălăm acolo pensulele după workshop, spălăm canile de ceai și cafea, iar pe jos spălăm cu mopul bine stors la fel ca pe orice altă gresie. Este bine totuși să nu stagneze mult timp apa pe suprafețele vopsite – lucrăm cu vopsele pe bază de apă care pot fi deranjate în timp de acest lucru.

Avem acum o baie foarte chic, în locul uneia deteriorate și triste, iar acest lucru a venit doar cu puțină muncă făcută în timpul liber, dar fără gresie/faianță sparte, praf, gunoi, zgomot și deranj.



Cei care ne-au călcat pragul spun că arată a boutique hotel acum, mai ales ca am schimbat și corpul de iluminat cu unul creat de noi dintr-un disc de placaj de 35cm vopsit cu Aubusson Blue, decorat cu foiță aurie și cu trei dulii bec cu fir auriu.

Așa că, dacă baia sau bucătăria ta te întristează, dar nu vrei în casă meseriași, scandal și praf...există soluții. Dă un semn și te putem ajuta cu materiale, consultanță și suport pas cu pas.


Comments


bottom of page