G-GCJ1M66PWW Cum sa cureti pensulele - metoda prietenoasa cu mediul
top of page

Povestile din spatele pasiunii

Caută

Cum sa cureti pensulele - metoda prietenoasa cu mediul

Auzi mereu de la oamenii pasionați de recondiționare sintagma “vopsirea este bucurie” și e perfect adevărată. Dar când vine vorba de strâns și spălat pensule, lucrurile se mai schimbă un pic. Mai ales că atunci când investești într-o pensulă bună, îți dorești să-și mentină calitatea ani de zile.


Vopselele Annie Sloan sunt pe bază de apă și foarte prietenoase cu mediul, iar utilizatorii lor sunt preocupați de calitatea vieții și a ambientului în care trăiesc. Întrebarea “cum spălăm pensulele” este una uzuală atât în workshopurile susținute de noi, cât și în mediul online.



Ne-am gândit așadar să îți oferim câteva sfaturi pentru ca pensulele tale să reziste cât mai mult timp, iar curațarea lor sa fie cât mai eco-friendly.


Primul pas este să menținem vopseaua în cutie în condiții optime, secretul fiind un deschizător bun de cutii – acesta nu-ți va deteriora capacul, vei putea închide și deschide cutia de câte ori ai nevoie, fără să mai apelezi la vechiul truc cu folia alimentară (sau punga de plastic între cutie și capac). Bonus: mai puțin plastic folosit. Plus că vopseaua va putea să reziste și un an de când ai deschis cutia (sau mai mult).




Al doilea truc este amestecarea vopselei

până la omogenizarea

perfectă – astfel calitațile ei vor fi constante pe toata durata vopsirii și acoperirea va fi maximă. Putem folosi o spatulă de lemn pe care o

spălăm de cate ori este nevoie ( imediat după amestecare putem să o “curățăm” cu pensula și să folosim astfel fiecare picătură de vopsea).



Al treilea secret este să încărcăm pensula cu cât mai puțină vopsea – aceasta are oricum putere mare de acoperire și nu este nevoie să consumăm mult pentru o piesă. Astfel vom avea doar vârful pensulei de spălat și vom evita uscarea vopselei la baza firelor, de unde se curăță mai greu. Bonus: vopseaua se va întinde în strat subțire și uscarea va fi mai rapidă.




Tot la capitolul “tips &tricks” se încadrează și spălarea cât mai rapidă a pensulei după vopsire. Cu ce? Apă călduță și puțin detergent de vase fac minuni.

Cum? Îți recomandăm să faci spălarea ințială (grosieră) într-un vas, apoi să clătești bine pensulele cu apă curată. Sfatul lui Annie este să le oferi pensulelor tale un “masaj” care te va ajuta să îndepărtezi pigmenții de pe firele pensulei eficient și cu un consum mic de apă.

Cu o laveta de bumbac (sau un prosop vechi) poți scoate apoi blând excesul de apă de pe pensulă: acest pas te ajută să și verifici dacă pensula mai are pigment pe ea sau ai spălat-o bine.


Probabil că ai remarcat că pensulele Annie Sloan au o gaură în capătul mânerului: aceasta este perfectă pentru a agăța pensula și a o putea lăsa la uscat în poziție corectă (cu firele in jos). Această modalitate evita stagnarea apei la baza firelor și deteriorarea pensulei în timp.


Iți aduci aminte că ți-am recomandat să speli inițial pensulele într-un vas cu apă: va rezulta o așa numită apă gri (mixul de mai mulți pigmenți ne dă un gri pământiu, știai?). Se pare că această apă gri poate fi folosită la udarea plantelor decorative de interior sau exterior, mai ales dacă nu punem decât câteva picături de detergent de vase la spălat.

Iar oprirea apei de la robinet cât nu folosim efectiv jetul de apă este o regulă de bun simț (noi facem asta și când ne spălăm pe dinți).


Voi încheia cu întrebarea de top: “Cum spălăm pensulele de ceară?”

Eu am un ibric vechi dedicat pentru această treabă. Pun în el apă puțin peste nivelul firelor pensulei cu puțin detergent de vase și las să se încălzească apa foarte bine. Nu este nevoie să clocotească, o oprești înainte de acest moment. După răcire vei putea aduna ceara de la suprafața apei. Dacă este nevoie, poți repeta încă o data. Apoi vei spăla la robinet cu detergent de vase și apă caldă pensula, o lași să se usuce la aer și e gata pentru următorul proiect.



Ținând cont de aceste recomandări, te poți bucura de pensulele tale mult timp, iar proiectele tale vor fi prietenoase cu mediul de la început până la sfârșit.

Și asta ne dorim cu toții, nu-i așa?


P.S. acest articol este inspirat din articolul de pe blogul www.anniesloan.com https://www.anniesloan.com/eu/inspiration/how-to-wash-paint-brushes-an-eco-friendly-approach/ și a fost completat cu informații din experiența proprie.


Vi-l ofer cu drag și recunoștință,

Adriana

bottom of page