G-GCJ1M66PWW
top of page

Povestile din spatele pasiunii

Caută

VOPSIRE MOBILĂ PENTRU ÎNCEPĂTORI ÎN 3 PAȘI SIMPLI



Vopsire pentru începători în 3 pași simpli


Vopsirea mobilei este simplă și distractivă – asta puteți auzi de oriunde începeți să citiți pe această temă. Dacă nu vă vine să credeți, acest articol vă vine în ajutor prin dizolvarea îndoielilor. Ceea ce trebuie să știți din start: fiecare proiect este unic! Nu există o metodă validă pentru toate situațiile. Ori suprafața diferă, ori uneltele, sau chiar temperatura la care lucrăm. Toate circumstanțele trebuiesc luate în considerare când vă apucați de lucru. Nu sunt condiții ideale de lucru prescrise, doar o vopsea versatilă care se acomodează foarte bine.



Simplitatea constă în 3 pași obligatorii de urmat:

  1. pregătirea suprafeței

  2. vopsirea suprafeței

  3. fixarea, sigilarea suprafeței vopsite.

Să le luăm pe rând!

  1. Pregătirea suprafeței

Este și ea simplă: suprafața trebuie curățată, degresată. Spălați bine cu apă caldă și detergent de vase. Dacă nu vi se pare îndeajuns, puteți folosi alcool technic. După spălare clătiți suprafața, apoi ștergeți-o sau așteptați până se usucă complet.


În caz că vopseaua sau lacul vechi sare de pe suprafață, trebuie șlefuită. De altfel, dacă mobila este intactă, nu este necesară această etapă. Doar pentru mătuire sau dacă vă dă mai multă încredere. Vopselele Annie Sloan aderă foarte bine la cele mai multe suprafețe (lemn, metal, plastic, piatră, PAL melaminat, MDF stc.), de aceea nu este nevoie nici de șlefuire, nici de grunduire înainte de vopsire – nici pe mobila lăcuită.

Dacă suprafața are defecte, fisuri, e crăpată, ține de faza pregătitoare corectarea acestora. Folosiți chit de lemn pentru înlăturarea fisurilor, iar după uscare șlefuiți fin pentru nivelare.

Cam atât ar fi prima fază, adică pregătirea suprafeței.


2. Vopsirea suprafeței

După ce am pregătit mobila, e curată și uscată, putem începe vopsirea. Vopseaua Annie Sloan este pe bază de apă, ecologică, inodoră, deci nu veți avea nevoie de nici un fel de echipament de protecție. Deschideți cutia, amestecați bine vopseaua până la omogenizare, apoi puteți începe! Fiindcă vopseaua e colorată cu pigmenți organici, care sunt mai grei decât ceilalți componenți, e foarte importantă amestecarea.


Putem începe vopsitul! Ei bine, dar cu ce?? Ustensilele le alegem totdeauna în funcție de aspectul final dorit. Vopselele sunt foarte versatile, se pot realiza cu ele fel de fel de suprafețe de la unul vintage, texturat, antichizat la cel modern, neted.

  • pensule rotunde/ovale

folosim pentru obținerea aspectului vintage, rustic. Aceste pensule sunt foarte dense, făcute din păr natural de porc, de aceea lasă urme de pensule, putem realiza texturi, care dau un caracter unic mobilei. Dacă vreți să antichizați mobila, vă recomandăm să alegeți acest tip de pensulă. Se găsește în trei mărimi: S, M și L aici



  • pensule plate

folosim când vrem un aspect neted, modern. Aceste pensule sunt din păr artificial, vârful lor se subțiază, să putem lucra foarte fin cu ele. Se găsesc în două mărimi, cel mare este recomandat suprafețelor mari, iar cel mic pentru piese mici, colțuri. Alegeți din gama noastră pensulele de care aveți nevoie.


  • trafalet

folosim când vrem să obținem o suprafață foarte uniformă. Conform politicii lui Annie Sloan, produsele purtând numele ei, nu conțin plastic dacă nu este strict necesar, și sunt refolosibile. Trafaletul e făcut cu mâner de lemn și se găsesc și rezerve de buret la el. Se găsește în două mărimi: cu burete de 5 cm și de 10 cm.

  • pistol/pulverizator folosim când vrem o suprafață perfectă, ca nouă, ieșită din fabrică. Fiind pe bază de apă, vopseaua se poate pulveriza, trebuie doar diluată în funcția duzei.

Dacă am ales unealta potrivită proiectului nostru, aplicăm primul strat de vopsea. Lăsăm să se usuce complet. Timpul de uscare poate varia în funcție de temperatură și umiditatea aerului, dar desiur și de calitatea suprafeței. Lemnul natural absoarbe vopseaua, deci va avea nevoie de mai puțin timp de uscare. PAL-ul melaminat însă necesită mult mai mult timp, de la 2-3 ore poate dura chiar și până la 24 de ore. Dar trebuie lăsat să se usuce bine, de altfel al doilea strat va lua primul, și e mai greu de remediat ulterior. Ca să vă dați seama dacă s-a uscat sau nu suprafața, puneți mâna pe ea. Dacă e rece, nu e uscată, dacă a preluat temperatura camerei, poate să vină stratul următor.


Vopseaua Annie Sloan Chalk Paint este foarte densă, are o putere mare de acoperire (13 mp/l), de obicei acoperă perfect în două straturi. Am zis de obicei, pentru că și aici pot fi diferențe. Cu o pensulă densă se poate aplica un strat mai gros, cu trafalet aplicăm mai puțină vopsea deodată, deci poate necesita mai multe straturi subțiri. Mobila e gata vopsită când Voi sunteți mulțumiți de rezultat!


3. Fixare/sigilare

Fiind pe bază de apă, vopselele Annie Sloan trebuiesc sigilate. Aceasta nu este o fază deloc neglijabilă, e la fel de importantă ca vopsirea. Sigilarea se face ca suprafața să fie rezistentă la uzură, să fie impermeabilă, ușor de curățat. Pentu sigilare puteți folosi două produse: ceară sau lac.


dă un aspect natural, mat și catifelat mobilierului. Și aici găsiți mai multe tipuri, însă cel mai important este cel de bază, ceara incoloră sau transparentă (Clear Wax), care are funcția de a proteja suprafața vopsită. Cerurile colorate se folosesc în funcție de design: cea maronie (Dark Wax) pentru aspect vintage, cea negră (Black Wax) pentru stilul industrial, iar cea albă (White Wax) pentru un aspect romantic, shabby chic. Atenție: folosite fără ceara de bază, cerurile colorate schimbă total culoarea suprafeței vopsite. Ceara se aplică cu pensulă specială pentru ceară, sau cu o cârpă care nu lasă scame. (Fiindcă pensulele speciale sunt o investiție, recomandăm folosirea lor mai ales la suprafețe mari, care pot solicita încheieturile.) După aplicare surplusul trebuie șters. Suprafața ceruită se curăță cu cârpă umedă. Se comportă la fel ca mobila nouă: nu rezistă la zgârieturi, nici la temperaturi mari, deci nu puneți pe ea ceașcă fierbinte, nu rezistă nici la apă abundentă. Va fi impermeabilă, însă apa trebuie ștearsă imediat de pe ea, altfel poate lăsa urme. În caz de deterioarae, suprafața ceruită se poate corecta foarte ușor, se revopsește și ceruiește local. După câțiva ani este recomandată ștergerea repetată cu ceară. Ceara se usucă în 24 de ore, însă are o perioadă de întărire de 14/21 zile, care de asemenea depinde de temperatură și umiditatea aerului. În acest răstimp mobila poate fi folosită, dar mai cu grijă. Nu este recomandată pentru exterior. Vezi ce sfaturi dă Annie Sloan despre ceruire.


  • lacurile

au fost concepute să reziste. Se pot folosi atât în interior cât și în exterior, fiindcă conțin protecție UV, deci piesele din exterior nu se vor decolora cu timpul. Fiind pe bază de apă, lacul nu se îngălbenește. Este recomandat pentru podele, gresie și faianță, și pe orice piesă de mobilă care intră în contact direct cu apa – în baie, în bucătărie – sau oriunde avem o suprafață cu trafic intens, și este important ca ea să fie rezistentă și durabilă. Se găsește în două variante: mat și (semi)lucios. Vezi ce sfătuiește Annie pentru lăcuire.


Dacă vă este mai ușor, vizionați tutorialul lui Annie Sloan despre folosirea vopselelor decorative Annie Sloan Chalk Paint:



Acest articol a fost preluat de pe Chalkpaint.ro și îl puteți găsi aici alături de alte articole care merita tot interesul dumneavoastră.

Comments


bottom of page