Povestile din spatele pasiunii

10+1 întrebări frecvente și răspunsurile lor1. Cum pregătesc o piesă pentru vopsire cu Annie Sloan Chalk Paint?Dacă suprafața este netedă și fără defecte vizibile, o simplă degresare cu laveta umedă cu puțin detergent de vase este suficientă. Dacă suprafața prezintă urme de grăsime persistentă, ajută mult curățarea cu alcool tehnic.

În caz că suprafața are zgârieturi, lovituri, etc acestea se repară, se chituiesc și apoi se șlefuiesc. Putem continua apoi cu vopsirea.

Dacă lacul vechi prezintă crăpături, exfolieri, defecte, este necesar să șlefuiți suprafata la neted, după care desprăfuim și putem vopsi.

Șlefuirea suprafeței până la lemn asigură o rezistență mai bună în timp a suprafeței, dar riscăm să apară pete de tanini după vopsire.


2. Au apărut pete de tanini prin vopsea – ce pot face?

Dacă apar pete de tanini după primul strat de vopsea, ne oprim, aplicăm unul- două straturi de Kvistlack sau 2-3 de shellac, după uscare continuăm vopsirea de unde am rămas.3. Pot să evit surprizele aplicând de la început Kvistlack?

Da, este chiar mai bine, mai ales la mobila din lemn de esență tare, cu anumite tipuri de baițuri sau la mobilierul ce a fost șlefuit. În timp vei începe să simți de la bun început care sunt acestea.

În special dacă te gândești să finisezi mobilierul cu lac pe bază de apă, este mai bine să “blochezi” apariția taninilor cu Kvistlack. Lacul pătrunde mai repede în fibra lemnului decât vopseaua și există cazuri în care nu ies taninii la vopsea, dar ies la finisarea cu lac.4. Cum aleg finisajul: când e mai potrivită ceara și când e mai potrivit lacul?

Eu, personal, prefer finisajul cu ceară: este mai elegant, mai ușor de aplicat de către un începator, poți retușa mai usor dacă greșești, permite mai ușor antichizări.

În schimb, aleg lacul pentru un blat de masă, pentru un scaun sau un fotoliu (în special la zona picioarelor și a șezutului), și, în general, la orice are “șanse” să fie stropit cu lichide care să stagneze pe suprafată, să fie zgâriat sau uzat mai puternic. Da, lacul rezista mult mai bine la umezeală și șoc mecanic/ trafic intens decât ceara.5. Cum aleg unealta cu care să vopsesc: pensulă plată, pensulă rotundă, trafalet cu rolă?

Dimensiunea instrumentului cu care vopsim trebuie să fie adaptata atât la suprafața de vopsit, cât și la vopsitor (dacă ești o persoană micuță te vei îndrepta instinctiv către o pensulă mai mică, decât dacă ai 1.90m si 120kg). Pensula sau trafaletul trebuie să fie cât mai confortabile și mai ergonomice pentru utilizator.

Ca formă, pensulele plate ne dau un finisaj neted (sunt foarte bune și pentru lăcuire), iar pensulele rotunde/ovale ne vor ajuta să obținem un finisaj texturat.

Cu trafalet cu rolă de burete putem vopsi atunci când avem zone netede și mari de vopsit. Totuși, la colțuri și zone înguste ne va trebui tot o pensulă potrivită.

E bine să rețineți că urmele lăsate de trafalet (ca și coaja de portocală), vor fi cu atât mai fine și greu de perceput, cu cât buretele este mai fin, cu porozitatea mai mică.


6. Ce timpi de uscare sunt necesari pentru vopseaua Annie Sloan Chalk Paint?

Depinde mult de suprafața pe care o vopsim (gradul de absorbție este hotărâtor): dacă vopsim pe lemn natur vopseaua se va usca mai repede, dacă vopsim pe PAL va fi nevoie de timpi mai mari de uscare, dacă vopsim un obiect din sticlă sau metal, vom astepta și 12 ore între straturi.

Deasemenea, dacă este frig și/sau este umezeală crescută în atmosferă (chiar dacă vopsim în casă), timpii de uscare vor fi mai mari decât dacă este foarte cald și nu a plouat de două săptămâni.


7. De ce uneori când aplic al doilea strat, se “duce” primul strat de vopsea?

În acest caz este semn clar că primul strat nu este uscat suficient. După câteva ore poți relua vopsirea fără probleme.